Makłowicz


O mnie: Mam na imię Roberto Mak, jestem zapalonym podróżnikiem, i gadżeciarzem. W wolnych chwilach oglądam kuchenne rewolucje.

Galaretka stoi twardo jak nasi pod Kirholmem.

Robert Makłowicz to urodzony w 1963 roku dziennikarz polski, krytyk kulinarny. Roberta Makłowicza bez wątpliwości można nazwać kucharzem – mimo, że nie posiada oficjalnie takiego wykształcenia. Baza lotnicza.
Jeżeli spojrzymy na nomenklaturę kulinarną, to znajdziemy w niej ewidentne zaszłości PRL-owskie. Weźmy schabowego, jeszcze w dwudziestoleciu w ogóle nie było takiej nazwy. A skąd on się w ogóle wziął? W prostej linii od sznycla wiedeńskiego, który jest z cielęciny, a nie z wieprzowiny. Ale wieprzowina jest tańsza. Ludzie, którzy cierpieli na niedostatek mięsa, nagle o nim zamarzyli. Ale jak z czegoś, co jest małe, zrobić duże? Wystarczy rozklepać. No ale wtedy jest cienkie. Więc trzeba to opanierować dwa razy, dołożyć górę ziemniaków i kapusty. I niezrealizowane marzenie całych pokoleń nagle się spełnia.

KUBEK-MAKLOWICZ-SMACZNEJ-KAWUSI-PREZENT-330-ml-Y3
listopad 2024
P W Ś C P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930